Webbanalys

Hemsidan
 
Upptäck besök av mobila och portabla klienter
 
Besökare använder idag inte enbart webbläsare på datorer för att besöka webbplatser, fler och fler använder sig av trådlösa enheter med webbläsarklienter av olika slag. Mobiltelefoner är vanligast förekommande, men nu börjar spelkonsoler och andra typer av handdatorer att ge besöksdata på webbplatser. Det gäller att möta besökarnas förändrade förutsättningar att se ditt innehåll!

Webbläsare av alla slag
När det talas om webbläsare så tänker nog de flesta på en webbläsare som körs på en dator, men det finns långt fler typer av enheter som med webbläsare gör tillgången till webbplatser möjlig på rörlig fot. Moderna mobiltelefoner och andra trådlösa handdatorer har inbyggt funktioner för åtkomst till Internet, och de används i olika omfattning mycket beroende på om en webbplats erbjuder innehåll anpassat till dem.
 
Stor variation på enheter
Variationen av mobila enheter kan för en välbesökt webbplats vara stor, och gör att anpassningar av innehållet kan bli rätt omfattande. Med hjälp av analyser på olika typer av besökande enheter kan en tydligare bild tas fram på de olika mobiler och handdatorer som anropar webbplatsen, nedanstående exempel från HBX Analytics visualiserar den stora spridningen som man kan påträffa i samband med en djupare analys av besökstrafiken där sådana enheter använts:
 
Upptäckta trådlösa enheter som anropat en webbplats
 
Dessutom har olika enheter olika förutsättningar att tolka sidinnehåll beroende på den typ av sidbeskrivningsspråk (s.k. markup language) som används, även sådan information är möjlig att ta fram men hjälp av HBX teknik för klientbaserad datainsamling.
 
Skräddarsydda webbplatser för små fönster
Fler och fler webbplatsägare börjar komplettera sitt utbud med skräddarsydda versioner av sin webbplats för mobila enheter, ett exempel på detta är Sveriges Televisions webbplats för mobila enheter. Sidornas format är anpassade för mobiltelefoners små bildskärmar, och ger tillgång till nyheter som fortlöpande uppdateras (se länk nedan). En annan sådan webbplats har Sveriges Radio som erbjuder ett intressant utbud, speciellt humor delen kan vara värt ett besök.
 
Klicka på bilden till höger för att besöka Sveriges Radio's webbplats för mobiltelefoner med din webbläsare. Håll dig uppdaterad på de senaste resultaten, läs nyheter, få väderprognoser och trafikinformation!

Dags för uppgradering av mobilen
En sak blir uppenbar, att surfa med en gammal Nokia 6610 är ingen upplevelse. Skillnaden mellan äldre mobiltelefon och en ny ditto är som mellan en 8“ CRT och en 21“ TFT när det gäller storleken och vad som ryms i den. Som tur är kommer Nokia snart ut med N80, en riktigt intressant lur som kan koppla sig via WLAN och på så sätt dra ned kostnaden för Internet access som annars tickar på med 3G/GPRS uppkoppling.
 
Summering
För att kunna urskilja besök från mobila och portabla klienter krävs moderna lösningar för webbanalys, och med kunskap om de tekniska förutsättningarna för de huvudsakliga typerna av telefoner kan innehåll för mobila och portabla enheter bättre anpassas. Kopplat till detta är behovet av att med en speciell webbplats anpassad för mobiltelefoner och handdatorer kunna erbjuda innehåll som passar de små fönster som dessa enheter har.
 
Utan korrekta mätningar blir det svårt att kunna analysera och skilja ut de vanliga datorbaserade webbläsarnas besök från de mobila och portabla enheterna. Då funktionaliteten skiljer sig markant mellan dessa typer av besökare är det lämpligt att med utförliga rapporter försäkra sig om korrekt kunskap om besökarnas förutsättingar i samband med utveckligen av webbplatser för mobila och portable enheter.
 

 
Länkar till mer information:
Sveriges Television mobil.svt.se
Koppla upp dig med WAP, XHTML eller HTML
Nokia N80 med WLAN anslutning

 
* Bilderna i artikeln är manipulerade för att passa sidformatet.
«««