Webbanalys

Hemsidan
 


Avancerad sökning
Underhållande webbanalys
 
Att webbstatistik kan vara underhållande är kanske inte det första man tänker på när det gäller analyser av besöksstatistik, men emellanåt kan man stöta på saker som kan ge en liten kort stunds underhållning och ett leende på läpparna.

Navigation via sök
En av de minst uppmärksammade sakerna med webbanalys är det faktiska underhållningsvärde som det ibland kan ge upphov till. En mycket vanlig fråga uppstår när den som analyserar sina besökares klickningar från sökmotorer finner att besökarna sökt på t.ex. " www.xyz123.se" i Google istället för att mata in det adressfältet. Förklaringen kan många gånger vara att för vissa surfare så är Google lika med internet, och att adressfältet till för att aktivera Google.
 
Här brukar ofta ett första flin dyka upp i ansiktet hos den som arbetar med webbanalys och sett detta rätt vanligt förekommande fenomen.
 
Även de stora söker
Ett annat exempel som på samma sätt kan anses ha ett underhållningsvärde noterades i helgen när en viss sökning efter upptäcktes.
 
Sökning efter robots.txt Sökningen i sig var inte speciellt rolig.

Tvärtom är det märkligt att sökningar som denna inte händer oftare med tanke på hur pass förekommande avsaknaden på robots.txt är.
 
Däremot så var det varifrån sökningen utfördes som var desto mer underhållande, man kan ju tycka att om något företag skulle ha kolla på robots.txt så skulle det vara Google. Ett litet leende således.
 
Och trots att sidan på denna webbplats som besökaren valde att klicka på inte ligger i toppen på resultatlistan så blev den besökt, trots att Google's egna support sidor låg högst upp.
 
Säga vad man vill om Google, men dess anställda använder de egna produkterna liksom alla vi andra (i.e. "eat your own dog food").
Besök från Google

Summering
Webbanalys är inte enbart arbete utan kan även bjuda på en och annan gnutta underhållning, speciellt om verktyget som används klarar av att ge en komplett bild av besökstrafikens alla delar. Har du egna exempel så skicka dem gärna, klicka här för att finna kontaktuppgifter.
 

 
Länkar till mer information:
Robotfiltrering ett Sisyfos arbete

 
* Bilderna i artikeln är manipulerade för att passa sidformatet.
«««

Underhållande webbanalys