Webbanalys

Hemsidan
 
Facebook är den största webbplatsen på internet
 
Påståenden som att Facebook nu utan tvekan är den största webbplatsen på internet är ett exempel på hur webbstatistik baserad på estimat plötsligt blir sanning. Som med alla siffror gäller det att syna speciellt stora tal, och inte ta vissa källor som garanterad sanning oavsett deras närvaro på internet.

Utebliven källkritik
Nyligen så publicerades en artikel på IDG där påståendet "Facebook nu utan tvekan den största webbplatsen på internet" stod ut i texten. Samtidigt stod det klart att källkritiken lidit ett nederlag eftersom uppgifter från en källa nu blivit sanning i nästa. Istället för att delta i denna form av idag mycket populär tradering så gäller det att först verifiera att förstahandskällan producerat siffrorna på ett trovärdigt sätt. Annars är dessa inte mer än trubbiga uppskattningar.
 
Facebook största webbplatsen på internet

Ingen riktig big deal
Siffrorna är imponerande, hela 540 miljoner unika besökare. 570 miljarder sidvisningar är helt enormt, speciellt om man jämför med siffror i KIAindex.
 
Enkel matematik ger att varje unika besökare hämtar i genomsnitt ~1055 sidor, astronomiska siffror speciellt om man beaktar att cookie-radering gör antalet unika besökare uppblåst.
 
Facebook anger att de har "more than 400 million active users", lägger man till inloggning via olika webbläsare och mobila enheter per unika användare så borde siffran vare större.


Men som ofta finns det saker att finna i det finstilta som säger allt, i detta fall i den nästan diffusa grå mot grå dot squint texten längst ner på tabellen.
 
Estimat = kvalificerad gissning

Summering
Estimat är inte detsamma som trovärdiga siffror speciellt när det gäller webbstatistik.
 
Lika lite sanning är det i det som att sampling ger en exakt bild av verkligheten. Trenden är dock klar, källkritiken offras för den spektakulära nyhetens skull. Att Facebook är stort är ingen överdrift, men hur stort vet nog bara den som har tillgång till korrekt uppmätta siffror.


 

 
Länkar till mer information:
Här är de 1 000 största webbsajterna i världen

 
* Bilderna i artikeln är manipulerade för att passa sidformatet.
«««