Andra sökmotorer

Google's dominanta position bland sökmotorer är markant eller rent av förkrossande på vissa marknader, men i skuggan av Google frodas det ändå ett förvånande antal sökmotorer.

Vissa bjuder på bl.a. renare gränssnitt och en utlovad förbättring av integriteten eftersom de inte spårar dig. I vissa fall skickar de inte heller vidare till webbplatsägare vad du sökt efter.

Bing

En sökmotor som varit med länge är Bing, och till skillnad mot Google finns inte illusionen av att man inte spårar dig eller andra halvsanningar kring användarens integritet. Faktum är att Bing är ett fullgott alternativ, tro det eller ej!

Bing ger en för webbplatsägare stor fördel och det är att dessa kan erhålla information om de sökord som besökare använt i sökmotorn för att hitta webbplatsen.

Hela illusionen av att din integritet skyddas av att dölja sökordet för webbplatsägaren faller platt när det är uppenbart att detta inte gäller just Google som har full koll på vad du sökt efter.

Blekko

Ett annat alternativ är på sökmotor Blekko som bjuder på ett rent gränssnitt och endast de toppresultat den hittar.

Aningen begränsat för en del men är resultaten adekvata så behövs ju heller inte så mycket mer, det är ju kvalitén på sökresultaten som gör en sökmotor relevant.

Mer är ju inte nödvändigtvis bättre och alla vet ju hur mycket luft det är i Google's enorma resultat siffror.

Blekko har en intressant funktion där de 5 mest populära sökningarna visas på vänsterkanten, bekvämt för den trendkänslige att snabbt kunna se vad alla andra söker efter.

De topp 5 mest populära sökningarna visas även med bilder som komplement skulle text inte vara ens grej, faktum är att det kan för en "peka/klicka på bilder" generation vara ett smidigare sätt att navigera på.

Duckduckgo

Om din integritet är av högsta prioritet så är det givna valet sökmotorn Duckduckgo och det av flera anledningar.

Det uppenbara skälet är att t.ex. så läcker inte sökdata över till annonsörer eller annonssystem. Duckduckgo visar inte annonser och därmed kan du fokusera på sökresultaten vid sökning.

I och med att det inte finns någon chans för befrämjande av annonsörer i det organiska sökresultat så får du en sökresultatlista (SERP) som är befriande ren på viktningar och andra hänsynstaganden.

Alternativa sökmotorer

Den som vill testa sig fram med genom att prova olika sökmotorer gör bäst i att besöka Wikipedias omfattande lista:

Wikipedia - List of search engines

Webbanalytikerns synvinkel

För webbanalys är frånvaron av sökfraser hos besökare från sökmotorer ett ökande problem som skapar ett datavakuum, och det finns ett antal olika sätt att mer eller mindre komma runt problemet. Dessa kommer i en kommande artikel att beaktas.

Men rent krasst förefaller det aningslöst och snudd på naivt att tro att Google's borttagna sökfraser utgör någon som helst garanti för ökad integritet, detta i en värld där många lägger ut sitt liv på sajter som Facebook, Instagram, och liknande sajter.

Sökord och sökfraser ger webbplatsägare information om vad du som besökare är intresserad av, vill du ha bättre gratis innehåll så använd en sökmotor som delar med sig av den informationen. Där ett skäl till att använda t.ex. Bing. Är din integritet av högsta prioritet så är det Duckduckgo som gäller.