WebbanalysKeymetrics

Dubbelklicket lever vidare

Inbäddade objekt orsakar i uppdaterade webbläsare ett litet problem men irriterande problem, ett klick räcker inte för att komma till önskat innehåll utan ett dubbelklick krävs. Frågan är hur mycket besök som en annonsör tappar när besökaren utgår ifrån att annonslänken är defekt när första klicket inte ger någon respons? Problemet lever vidare men kan enkelt åtgärdas för att förbättra konverteringsgraden.

Klicket som inte leder någonstans

Problemet med att besökare tvingas dubbelklicka på inbäddade objekt är ett antal månader gammalt, och verkar på de flesta webbplatser ha åtgärdats. Vad som är riktigt förvånande är att det fortfarande dyker upp, och det i en annons på en webbplats som exponeras för många besökare.

Ett klick räcker inte...På nätutgåvan av DN noterades den avslöjande skuggan kring toppannonsen, en skugga som indikerar att ett klick inte räcker för att sändas vidare till det annonserande företaget. Hur många som klickar en gång för att sedan anta att annonsen är defekt är okänt, men att det blir några stycken per dag är rimligt att anta.

Uteblivet besök försämrar genomströmningen

Det betyder för det annonserande företaget att antalet klickningar minskas genom en teknisk fadäs, och att den för annonsören förväntade genomströmningen blir mindre än det skulle ha blivit med en fungerande annonsklickning. Alla inblandede aktörer förlorar egentligen på det, speciellt annonsplatsen som ju ser ut att leverera färre besökare än det skulle gjort om allt fungerade toll 100%. Frågan är hur många besökare som tålmodigt pekar så länge på annonsen att informationsrutan hoppar upp, utan den informationen blir det inte uppenbart att ännu ett klick på annonsen krävs.

Det är viktigt att säkerställa att annonser exponeras med en fungerande klickfunktionalitet. En kampanj kan vara betydligt mer effektiv än vad mätningarna visar i att locka nya besökare till en webbplats, men endast klicket tar besökaren vidare.

---