WebbanalysKeymetrics

Underhållande webbanalys

Att webbstatistik kan vara underhållande är kanske inte det första man tänker på när det gäller analyser av besöksstatistik, men emellanåt kan man som webbanalytiker stöta på data i loggfilerna som kan ge en liten kort stunds underhållning.

Navigation via sök

En av de minst uppmärksammade sakerna med webbanalys är det faktiska underhållningsvärde som det ibland kan ge upphov till. En mycket vanlig fråga uppstår när den som analyserar sina besökares klickningar från sökmotorer finner att besökarna sökt på t.ex. " www.xyz123.se" i Google istället för att mata in det adressfältet.

Förklaringen kan många gånger vara att för vissa surfare så är Google lika med internet, och att adressfältet till för att aktivera Google. Här brukar ofta ett första flin dyka upp i ansiktet hos den som arbetar med webbanalys och sett detta rätt vanligt förekommande fenomen.

Sökning efter robots.txt

Även de stora söker

Ett annat exempel som på samma sätt kan anses ha ett underhållningsvärde noterades när en viss sökning efter upptäcktes. Sökningen i sig var inte speciellt rolig, men det är märkligt att sökningar som denna inte händer oftare med tanke på hur pass förekommande avsaknaden på robots.txt är. Däremot så var det varifrån sökningen utfördes som var desto mer underhållande, man kan ju tycka att om något företag skulle ha kolla på robots.txt så skulle det vara Google.

Besök från GoogleOch trots att sidan på denna webbplats som besökaren valde att klicka på inte ligger i toppen på resultatlistan så blev den besökt, trots att Google's egna support sidor låg högst upp.

Säga vad man vill om Google, men dess anställda använder de egna produkterna liksom alla vi andra (i.e. "eat your own dog food"). Webbanalys är inte enbart arbete utan kan även bjuda på en och annan smula underhållning, speciellt om verktyget som används klarar av att ge en komplett bild av besökstrafikens alla delar.

Extern länk:

Robots exclusion standard

---