WebbanalysKeymetrics

Majoriteten KIAIndex toppsajter har F i betyg

Yahoo!'s Exceptional Performance team har missionerat länge om hur man kan förbättra prestandan på webbplatser, och en analys av topp 20 sajterna på KIAindex med gratisverktyget Yslow visar att 80% har underkänt i betyg. Att förbättra prestandan och därmed betyget för dessa är enkelt, det finns enkla tips som visar hur från Yahoo!'s Exceptional Performance team!

Bättre betyg på mindre än en termin

Att hela 80% av de 20 största webbsajterna på KIAindex får underkänt (betyget F där A är bästa betyg) ur ett prestanda hänseende är lite märkligt, speciellt när dessa webbplatser är så pass trafikerade. Optimering borde vara en viktig punkt att fortlöpande utföra, framför allt när en webbplats har mycket innehåll som skall levereras till besökare. Att ordna till bättre betyg på mindre än en termin är inte svårt, allt som krävs är ett par enkla justeringar för att bli bäst i klassen!

Prestandamätning visar problemområden

Vilket betyg får din egen webbplats? Det kan du enkelt ta reda på genom att installera först Firebug och sedan Yslow (Firefox moduler). Båda dessa moduler är viktiga verktyg som varje webmaster och webbanalytiker borde ha i sin verktygslåda.

F är ett uselt betyg för en vältrafikerad webbplatsSe till att först ha den senaste Firefox versionen innan modulerna installeras (länk till uppdateringskontrollen finns under hjälp|help länken i Firefox menyn). Sedan är det bara att köra igång och konstatera vad det är som behöver en översyn.

Exemplet till vänster belyser vilka de vanligaste problemområdena är för många webbplatser, en sådan som ger besökare en seg upplevelse är alltför många HTTP anrop efter olika bilder och andra filer. Speciellt markant är detta när reklam skall in på sidorna.

Användandet av ett CDN (content delivery network, t.ex. Akamai) är ett enkelt sätt att markant snabba upp en webbplats (notera att denna variabel kan justeras om man använder sig av en sådan som Yslow inte känner igen).

Att sätta upp en egen Lighttpd server (gratis) är ett billigt sätt att få till en snabb leverans av statiskt innehåll som t.ex. bilder samtidigt som den ordinarie webbservern avlastas.

Installerar du dessutom Lighttpd på operativsystemet FreeBSD (gratis) får du till kostnaden av en billig Pentium III server från Blocket en egen CDN server. En optimering kostar inte mycket.

Två enkla saker till att åtgärda

Många webbservrar installeras med standardinställningar vilket därmed innebär att man på serversidan inte komprimerar innehållet som sänds ut. Att komprimera stora webbsidor på serversidan minskar den bandbredd som krävs för att sända ut densamma. Dock skall t.ex. inte PDF filer komprimeras då dessa redan är det, att göra så slöar ned webbservern vilket inte är önskvärt.

ETags är en funktion som i många fall är aktivt på webbservrar, använder man inte dess funktionalitet utan har det påslaget per default är det definitivt dags att inaktivera det.

Optimera själv

Om man tröttnar på att webbplatser är sega och äter upp bandbredd i onödan kan man enkelt optimera sig upplevelse själv. En av de enklaste metoderna för att lösa detta är Privoxy genom att köra den på sin egen dator. Bättre ändå, om man är flera som nyttjar en internetanslutning, är att med ännu en billig server från Blocket sätta upp den som en proxy och styra om alla sina webbanrop genom den. Och den är gratis liksom de flesta operativsystem som den kan installeras på.

Test av denna webbplats

Givetvis blir det intressant att veta hur står sig denna webbplats i betygshetsen? Innan webbplatsen byggdes om och flyttades i början av Augusti 2008 till en "ny" donerad server var betyget D. Inte uselt men definitivt inte acceptabelt med tanke på att den var byggd för att vara snabb från början. Enkla justeringar som de ovan på grundinställningar gjorde susen, och just nu är betyget ett starkt B.

Det som saknas för att komma upp i betyget A är främst att ett CDN används, något som faktiskt är på plats med en subdomän, men inte konfigurerat i Yslow i samband med testet. Kanske en donation av kapacitet från någon CDN leverantör kommer, men tills dess duger denna enkla uppsättning utmärkt!

Det finns ingen anledning att inte optimera, det borde varje vältrafikerad webbplats ha som en underhållspunkt att följa upp fortlöpande. Eftersom det är så pass enkelt att få till bättre betyg och prestanda är det obegripligt att 80% av de topp 20 webbplatserna i Sverige inte får bättre betyg än F. Ett test lite längre fram får visa på om de är uppe på tå och inte rullar på hälarna.

Externa länkar:

Get Firebug

Get Yslow

Get Lighttpd

Get Privoxy

---