WebbanalysKeymetrics

Bing fuskar till sig marknadsandel

Sedan Microsoft lanserade Bing som deras nya sökmotor så har datapressen och mätföretag som Comscore skrivit att Bing ökat på Microsofts andel av sökmotortrafiken. Vad man inte tycks ha upptäckt är att Bing ökar tack vare ett visst uppenbart fuskande.

TL;DR

Internet är fantastiskt men tyvärr är tillförlitligheten inte alltid hög i vad man läser på vissa håll, som seriös webbanalytiker bör man ibland ta fram sågen och sticka ned fingrarna i loggfilerna för att validera vad det egentligen är som webbstatistiksystem rapporterar. Helt uppenbart är att det sker något märkligt med Bing och dess marknadsandel, man bör kanske avvakta med att flytta på sin marknadsbudget vad gäller onlineannonsering tills dess att dammet lagt sig.

Bada Bing

Oväntad ökning av Bing trafik

Marknadsandelar är viktiga speciellt för sökmotorer om de skall kunna locka till annonsörer, och det är en drivkraft som i fallet med Bing gjort att man gått över en gräns. Bada Bing som uttryck indikerar med eftertryck att något sker utan större ansträngning och förutsägbart, vilket passar väl i detta fall när det gäller att upptäcka fusket.

Preludium

I Mars 2009 börjar plötsligt en massa besökstrafik dyka upp från de IP nummerserier (NetRange: 65.52.0.0 - 65.55.255.255) som Microsoft är registrerad som innehavare av. Från att ha varit normala robot anrop (user agent: msnbot-media/1.1) så fejkar en/flera robotar över ett stort antal olika IP nummer att det skulle handla om besökare som kommer via sökresultat på sökmotorn Bing.

Ökningen i sig är inte iögonfallande eller speciellt omfattande, men på mindre sajter var det uppenbart att det skulle vara ett trendbrott om fler besökare kom från MSN/Live och därefter Bing. Sedan lanseras Bing i Maj och när dessa märkliga besökare fortsätter att förbrylla en aning med sina sporadiska besök så väcks givetvis en viss nyfikenhet.

Fram med sågen

Med LogSaw är det lekande lätt att finna mönster i loggfilsdata genom att filtrera ut givna söksträngar. En analys med ett enkelt logganalysverktyg gav en rapport som inte föreföll speciellt konstig vid en första anblick, men se i tabellen till vänster om du kan finna fler än 5 fel. Den första ledtråden finner du i anslutning till det röda strecket.

Liksom Warhol

Var det något Andy Warhol gjorde så var det upprepningar och detsamma kan sägas om den robot som ropar från Microsoft och lämnar spår efter sig.

Fel 1 - 3: Svenska tecken är ersatta med ae (ä) och oe (ö) men av någon anledning liksom fipplet med ordningsföljden i ASCII tabellen är å i detta fall ersatt med a. Fel 4: Enbart ett enda ord anges i varje hänvisning när normala besökare ofta har fler än ett ord i sökfraserna. Fel 5: Detta fel påträffas på rad 5, oddsen för att denna webbplats skulle ranka så högt på sökordet google är astronomiska.

Kan det finnas fler indikatorer på att något inte står rätt till med dessa Microsoft besök? Givetvis, det är ännu fler saker som pekar finger. Utvecklaren som försökte maskera denna robots anrop måste vara samma som skapade Microsoft Bob eller det där gräsliga gemet som ploppade upp i Word i tid och otid.

Fel 6: Notera att efter q= parametern som indikerar sökfrasen så kommer alltid fler parametrar där vissa indikerar position i SERPen. De 3 första anropen i bilden nedan är just från riktiga webbläsare som klickat på en SERP på Bing. Den 4:e är en robot.

Fel 7: Om en robot skall maskeras så bör den inte köras från IP nummer som direkt gör det uppenbart att se vem som ligger bakom. Se IP numret nedan översatt, att ha msnbot i namnet på ett IP nummer i DNS är nästan underhållande klantigt.

Lättlästa loggfilsrader

Fel 8: Att så många användare av Windows XP fortfarande skulle köra med Microsoft Internet Explorer 6 är ett annat uppenbart misstag.

Fel 9: Alla som kan webbläsare vet att majoriteten MS IE 6 användare definitivt inte hittat till cookieinställningen som blockerar cookies.

Fel 10: Uppfostrade robotar respekterar robots.txt filens anvisningar och exekverar inte JavaScript som majoriteten av alla sajter har för sin webbstatistik. Det finns säkert fler, men det känns som att det räcker.

Ballmer inte imponerad

Felskrivna URLer ger klick i SERP

Enligt TechRadar så var inte Ballmer på Microsoft imponerad, förmodligen för att han vet att siffrorna är uppblåsta?

Med tanke på att Bing är så integrerad i MS IE 8 kopplat med hur många som dagligen skriver in fel sak i URL rutan, då blir det inte konstigt om trafiken ökar.

Länkar

No 'Bing boom' yet: ComScore data confirms Bing's slow growth

Ballmer not carried away by Bing growth

LogSaw - Log File Data Extraction utility

---