WebbanalysKeymetrics

Experimentet landar på plats 20

Experimentet med sökfrasen "hamna i topp hos Google" landar till slut när sidan till slut dyker upp i sökresultaten. Att hamna högt i topp hos Google är ingen större match, men att hamna längst upp kräver avsevärt mer arbete.

In på 20:e plats

Experimentet med att få in en sida i toppen hos Google landar till slut på plats 20, inte i den riktiga toppen bland de första 10 resultaten men ändå hyffsat högt upp. Intressant nog sker detta utan fusk med inlänkar och annat som det ibland stormas kring inom SEO branschen.

Att hamna i topp hos Google dök upp på plats 20 till slut

SEO och annan svart magi

Bitvis får man en känsla av att sökmotoroptimering är till vissa delar svart magi. Men kanske beroende på hur Google finslipar sina algoritmer för ranking av sökresultat över tiden, så tycks det just nu som om att det är tämligen enkelt att hamna om inte i toppen så bland topp 20.

Dock finns det anledning till en viss del skepsism, som det står i en artikel på The Register (länk nedan) så kan man inte glömma bort Google's primära syfte. Det är att tjäna pengar genom att prångla ut sina olika annonsformat, och inte att förse världen med gratis tjänster.

Allt Google gör tycks syfta till att öka datainsamlingen för att kunna ta bättre och därmed mer vinstdrivande beslut, ren och skär BI. Att man i den stundtals heta FRA debatten förträngt den massiva datainsamling som Google redan gör är faktiskt ett mysterium.

Framtiden får utvisa

Det intressanta däremot blir att att över tid se om sökfrasen "hamna i topp hos Google" får någon större trafik på sig i Google top search inquiry, konkurrens om position i sökresultaten för en sökfras som ingen söker efter är tämligen värdelöst. Får man tro en del siare i frågan så kommer sökmotoroptimering bli allt mindre viktigt de närmaste 5 åren (se punkt 12 i artikeln nedan "The Future Of The Web: Where Will We Be In Five Years?").

Med en minimal insats kan man hamna uppe ibland de topp 20 högsta sökresultaten på en sökfras, dock skall positionen balanseras på hur mycket konkurrens det är på sökfrasen liksom antalet sökresultat. Att hamna hyffsat högt upp i sökresultaten är inte i sig det svåra, utan det är att hamna ibland de 10 topp resultaten på Google.

Det som blir viktigt att följa upp är hur trafiken in till sajten från sociala media ökar och därmed en förmodad minskning på sökmotorhänvisad besökstrafik, referenserna och nyckelorden hos de korta meddelandena i social media blir en annan faktor att ta med i mixen.

Externa länkar:

The Future Of The Web: Where Will We Be In Five Years?

When algorithms attack, does Google hear you scream?

---