WebbanalysKeymetrics

Tokfull server ger seg sajt

Sega sajter är för det flesta besökare mycket irriterande, och kan för den som äger sajten innebära minskad besökstrafik över tid liksom förlorad försäljning. Det finns 3 enkla tester sajtägare kan göra för att konstatera vad problemet är, sedan är det busenkelt att lösa det!

TL;DR

Billig web hosting för en sajt kan verka lockande, men baksidan av myntet är att hamna på en överbelastad server. Undvik detta genom att leverantören bekräftar hur de undviker överbelastning och vad de gör när det inträffar, liksom att de fortlöpande optimerar både webbservern, programvara, och prestanda. Satsa från början bra prestanda och service för pengarna, det borde bli mindre problem för sajten över tid.

Fråga från en besökare

I ett e-mail som ramlade in i brevlådan i veckan vädjade en sajtägare om hjälp, han upplevde sin sajt som seg men de som hjälpte honom upplevde det inte så. I brist på tekniska argument så satt han fast, och just att finna tekniska argument triggar igång hjärnan.

Laddningstid visad med YSLOWEn snabb koll med YSLOW visar på att det är riktigt segt att ladda startsidan, d.v.s. ladda hela sidan med innehåll. Inget märkligt om det handlar om en sida med tung grafik och reklam, men så inte i detta fall.

Det visar sig med Firebug att antalet objekt som skall laddas är 76st, och de "vägde" c:a 1,8Mb totalt. Allt laddas ned på mellan 20 - 30 sekunder, med ett bredband som kommer upp i 12Mbit/s så är det inte alltför imponerande. Men segheten orsakas av något helt annat.

Lyft på huven med Firebug

En snabb kontroll i Firebug visar omgående vad problemet egentligen är, webbservern är nämligen mycket långsam på att sända ut sidor.

Leverans av startsida tar mycket tid

Webbservern tog verkligen sin tid med att sända ut startsidan, som mest tog det över 17 sekunder och det för en fil på 46Kb! Så fort sidan fanns i webbläsaren laddades de kvarvarande filerna ned utan samma fördröjning. Varför denna fördröjning som får sajten att verka seg?

Delad server är delad kapacitet

En kontroll av versionen av webbserver (och dess IP nummer) ger att det är handlar om en Apache 1.3.41 med PHP/5.2.11 som snurrar på FreeBSD, vanligtvis en mycket robust kombination. Men eftersom det är en server på ett webbhotell så delas den av många olika sajter.

Lite väl mycket sajter på en och samma serverMed ännu ett verktyg börjar vi närma oss svaret, det visar sig vara hela 1398 sajter på webbservern! Delad server är ibland inte delad glädje, speciellt inte när det handlar om billig web hosting för mindre än 200:- per månad. Man får som sagt vad man betalar för, och har man tur kan det rent av vara bra prestanda på en server. Men ibland kan det vara tvärtom...

Det visar sig att mängden sajter multiplicerat med antalet samtidiga anrop med mycket stor sannolikhet är det som segar ner webbservern och ger långsam respons på begäran om att ladda ned innehåll. Enligt Apache gäller för just den aktuella webbserver versionen:

This compile-time constant defines the maximum possible number of server processes. It places a ceiling on the number of concurrent requests the server can handle. It is used to size several static data structures and therefore requires a recompilation in order to change the value.

The default value for Windows is 1024, because on that platform it refers to threads rather than processes. For all other platforms the default value (which does refer to actual child processes) is 256.

M.a.o en Apache 1.3.x server på FreeBSD per default är satt till att klara av 256 samtidiga anrop (om informationen i dokumenten tolkats rätt). Enkel matematik ger att med så många sajter på en och samma webbserver så är risken för att fler än 256 samtidiga anrop kommer in mycket stort. Därav blir en viss väntan, innan sidan som är första anropet börjar sändas, uppenbar. Hur lång väntan som är acceptabel får man avgöra själv.

MEN en gratis uppgradering till senaste Apache versionen 2.2.x version gör viss skillnad då den klarar av att hantera mer trafik på samma hårdvara, varför webbhotellet kör vidare med en så gammal version är lite märkligt förutom det kan vara lite jobb att migrera så många sajter.

Det är även viktigt att med stickprov fortlöpande säkerställa att laddningstiderna inte skenar iväg på sajten med kraftigt försämrad upplevelse för besökarna. Detta är ett mätvärde som många sajtägare inte har full koll på idag, och som kan. Kör därför de 3 testerna med:

1) YSLOW
2) Firebug
3) YouGetSignal

Externa Länkar:

Yslow
Firebug
Reverse IP domain check

---