WebbanalysKeymetrics

Dags att bredda sidorna

Allt fler besökare använder allt större bildskärmar, därför är det märkligt att så pass få webbplatser drar fördel av ökningen av det synliga utrymmet. Det är hög tid att lämna 1024x768 träsket, men gör först en ordentlig analys av besökarnas möjligheter att dra nytta av ett bättre nyttjande av all fri yta.

Allt fler med högre skärmupplösning

I takt med att fler besökare använder allt större bildskärmar är det lite märkligt hur pass få webbplatser som drar fördel av ökningen av det synliga utrymmet. För den som surfar, med en rejäl bildskärm med hög upplösning, ger besök till majoriteten av de största svenska sajterna innehållet antingen ett lite vilset intryck i mitten av skärmen eller uppskrämt till vänster. En del sajter lever lite förvånande kvar i 800x600 formatet vilket nästan ger dataarkeologiska vibbar.

Andelen besökare med 1024x768 eller mindre minskar snabbt

Ökad upplösning

En gång i tiden skulle innehållet visas i 1024x768 som då var standard, men andelen surfare med detta minskar och nu klämtar klockan för 1024x768 som tappar andel snabbt. Frågan är varför det fortfarande finns så många sajter kvar i 800x600 formatet, de ser ut som ett ensamt frimärke på ett C4 kuvert.

Upplösningen hos besökarna till denna sajt talar klarspråk (se ovan), andelen med 1024x768 eller sämre minskar för varje månad. Webbsidor borde visas just som en sida utan maniskt scrollande för att se allt i dem. Dilemmat är som alltid hur länge stödet för äldre tekniker skall finnas kvar, ju längre desto mer hämmande för möjligheterna med nyare teknik.

Det känns dock som om att det är dags att gå vidare från en upplösning som har drygt 10 år på nacken.

Webbstatistiken ger en tydlig indikation för den som analyserar sin webbtrafik om andelen besökare vilka har en låg upplösning, med färre än 10% så är det definitivt dags att bredda webbsidorna. Men säkerställ att majoriteten av de trogna återkommande besökarna inte ingår i den gruppen av besökare naturligtvis, för då kan det bli aktuellt att omvärdera.

Det är hög tid att fler webbplatser bättre utnyttjar de fria ytor som bredare bildskärmarnas erbjuder och fylla på med innehåll. Denna webbplats tar därmed klivet upp i storlek på innehållet framledes.

Extern länk:

Allt om upplösning på Wikipedia

---