WebbanalysKeymetrics

Data på vift i Google Webmaster Tools

När Google Webmaster Tools plötsligt tappade data i början av Juni 2010 så kan det ha orsakats av nya sökalgoritmer / en sänkt ranking i SERP. Men det visar sig troligen vara ett fall av dataförlust, förmodligen i ett eller annat moln. Med gratis finns det inga garantier på tillgänglighet.

Sökfrågor i GWT

Rapporten för sökfrågor i Google Webmaster Tools (GWT) är intressant att följa som ett rapportverktyg för söktrender i Google, man ser där vilka sökningar som den egna webbplatsen synts i SERP. Även om dess rapporter delvis har lika pålitligt innehåll som artiklar av Stephen Glass så ger de dock trender.

Datapunktering a la Google

Dataförlust

1:a Juni 2010 så börjar rapporten för sökfrågorna uppvisa en viss avsaknad på data. Och detta trots att besökare fortsätter att komma från Google via klickningar.

Datapunktering får ett ansikte

Själva händelsen ger upphov till ett nytt (?) uttryck, nämligen datapunktering. Helt uppenbart visar sig rapporten i GWT vara fel, en snabb kontroll i Sitestat som används på webbplatsen visar att Google fortsatt skickar besökare från SERP där webbplatsen dyker uppå i resultaten. Men var finns då datat?

Google support dudeEfter ett visst letande påträffas till slut en tråd i ett Google forum där andra GWT användare som noterat samma fel gör sin röst hörd. Data på vift är ett problem i sig, men klart är att man inte kan ställa krav på gratislösningar. Det blir bara att sitta vackert och vänta. Svaret från Google är rätt underhållande, för man undrar ju om det borttappade datat stuckit på tidig sommarsemester eftersom det tar en vecka eller så att få tillbaks det på plats?

GWT ger en hel del information men är inte 100% pålitligt, och när datapunktering inträffar så blir det obrukbart.

Externa länkar:

Known issue: Search query data shown for June is incomplete
GWT Search Queries Suddenly Took a Nose Dive on 6/2, 6/3, 6/4 . . . ?

---