WebbanalysKeymetrics

Horisontell eller vertikal sidvisning?

Hur man håller i mobilen kan faktiskt mätas, och har en märklig bieffekt när mätningen ger värden som förvirrar logiken i sidkoden. Beroende på hur mätningen påverkar logiken i koden räknas därmed sidvisningen som utförd på mobil eller desktop, trots att det hela tiden är utfört på en mobil.

Felaktig identifiering enkel att testa

För den lite tekniskt lagde är det busenkelt att testa påståendet ovan, bara att starta en Charles proxy och låta mobilen gå igenom den. Man ser direkt på mätanropen var identifieringen av enhetens viewport finns, leta bara efter siffervärden som beskriver skärmvidden och höjden.

Stående mobilEtt antal webbstatistiksystem identifierar mobiler på basis av ett par saker, t.ex. att strängen "mobile" återfinns i webbläsarens user agent eller att strängar från välkända PC operativ finns i densamma.

Men dessa kompletteras av många webbstatistiksystem av en kontroll av något som benämns som "viewport", d.v.s. det synliga fönster som webbläsaren kan med JavaScript besvara frågor om. Det är här det går inte så lite tokigt av inte en utan två mycket enkela anledningar och leder till trasig logik i mätkoden.

Viewport är en garanterad felkälla

Att använda sig av viewport för att identifiera mobiler är förenat med, och det kan inte nog upprepas, två i grunden helt olika felkällor. Den ena är ett rent funktionsmässigt problem och den andra logiskt.

Den första och främsta skälet till felaktigt identifikation av enheter är att värdet 568 (pixlar) i skärmvidd är något som mobiler har passerat för ett bra tag sedan och felräkningen på grund av detta lär ju inte precis minska.

Används mobilen stående eller liggande så förändras värdena för viewport beroende på detta. Med en vanlig lur som en Samsung Galaxy S III så är detta enkla faktum uppenbart.

Liggande mobilDet andra är att om mobilen inte tillåter att JavaScripet delen av mätkoden körs så blir mobilen av vissa webbstatistiksystem, p.g.a. utebliven data om viewport, felaktigt klassat som en desktop (eller tablet etc).

Speciellt är detta en fara om webbplatsen är responsiv, samma innehåll levereras oberoende av vilken enhet som används, istället anpassar sig sidan efter enheten.

För en sådan webbplats är det extra viktigt att enhetsidentifieringen fungerar så att summeringarna per platform kan analyseras.

Sidvisningar är ett basmått

Korrekt mobilredovisning i DigitalAnalytixJust sidvisningar är 1 av 3 mätpunkter som utgör ett basmått vid bedömning av olika verktygs mätförmåga, om inte den är korrekt så är besök och unika webbläsare totalt irrelevant att beräkna.

Ingen metod är 100% för att identifiera t.ex. mobiler, men det ger betydligt mindre fel i att identifiera enheten baserat på informationen i dess user agent.

Är mätningarna behäftade med logiska fel så klassas sidvisningarna ha skett på fel enhetstyp.

Att på alla webbsajtens sidor ha sådan kod som repetitivt för varje sidvisning måste sega ner sidan genom att med JavaScript testa user agent strängen är ju inte direkt optimalt, samla in och gör analysen i webbstatistiksystemet ger snabbare sidladdningar.

Om ett webbstatistiksystem missar sidvisningar som visade på mobilaenheter, på grund av logiska fel i mätkoden, och som andra mätverktyg identifierar tydligt är det allvarligt eftersom felet gör mätdatat opålitligt. Hur gör ditt webbstatistiksystem för att identifiera olika plattformar?

Luriga Samsung Galaxy S III

Samsung S III skärmdataFritt saxat från det just nu aktuella KIAindex regelverket finner man att mobiltelefoner och handburna enheter är trådlösa enheter knutna till mobiltelefonnätverk eller WiFi/Wlan.

Definition för en mobiltelefon är att den är en enhet som kan accessa webbplatser och som har en skärm som är mindre än 7 tum* (* antalet tum är valt med avseende på dagens enheter och kan komma att förändras i framtiden).

Här påträffas en detalj som det i user agent inte finns underlag för att kunna säkerställa, ingenstans står det något om skärmstorleken.

Antingen så identifierar man enheten baserat på modelnumret/modeltypen som en mobil, eller så försöker man jazza till det hela med lite JavaScript för att säkerställa att enheten har en s.k. viewport som är mindre än 659 pixlar.

Det finns massor av sajter som kan användas för att identifiera olika enheters skärmstorlekar, det är rätt uppenbart att en Samsung Galaxy S III är att klassa som en mobilenhet. Med 4,8 tum så är den dessutom väl under maxvärdet för att klassas som mobil.

Varför mäter då vissa webbstatistiksystem den felaktigt som en desktop enhet? Helt enkelt beroende på hur användaren håller i den. En Samsung Galaxy S III är och förblir en mobiltelefon.

Testa din viewport här!

Check my viewpoerTryck på knappen kan du testa just din mobil helst med mobilen kvar i det läge som du just nu läst artikeln och samtidigt bidra till forskningen kring hur innehåll läses (uppskattas säkert men är definitivt inget krav). Och ja, det kräver givetvis att JavaScript kan köras i din enhet.

Läser du denna artikel i en annan enhet än en mobil så går det lika bra att testa fastän det inte är syftet. Det hjälper inte om du besökt sidan med en dator att tippa skärmen... värdena kommer förbli vad de är. ;)

En ytterst utförlig (lite äldre artikel) finns att läsa här, osäkerheten kring viewport blir rätt uppenbar. Enhetens user agent förblir vad den är däremot, oftast pålitlig och mer distinkt vad gäller vilken enhet sidvisningen visades på.

---