WebbanalysKeymetrics

Uppskattning kontra faktisk prestanda

Snabbhet och prestanda är för en webbplats väsentligt, med t.ex. Lighthouse kan aktuell prestanda testas före och efter ombyggnad.

Faktakoll på snabbhet

Faktakoll Expressens snabbhetEnligt en notis nyligen på LinkedIn så är förmodligen Expressens nya webbplats Europas snabbaste annonsfinansierade nyhetssajt, i varje fall påstods det. Snabbaste, lite oklart på vad som avses, tyder på att webbplatsen laddar snabbt.

I dessa tider av diffusa och ibland felaktiga påståenden så är en faktakoll på sin plats.

Med Lighthouse så kan en generell test utföras snabbt, denna återfinns i Chrome browsern (välj F12 knappen) vilket gör att vem som helst med denna kan köra ett prestanda test.

Faktisk prestanda i Lighthouse utvärderingResultatet är, med tanke på att det är en ny version av webbplatsen, nedslående då det finns uppenbara skavanker som definitivt behöver addresseras. Testet utfördes i desktop formatet på en Windows 10 maskin och dessutom utan hastighetsreglering (eng. throttling) i en Chrome browser som över WiFi lastade ned innehåll i en hastighet runt 30 Mbit/s.

Tårtlager med skavankerInte förvånande nog blev resultatet vid simulering av testet i mobilläge sämre (test i 3G), och kikar man på ett par av punkterna som pekar ut problemområden så förefaller Expressens nya påstått "snabba" webbplats snarare vara en s.k. "bloated website".

Problemet med överlastade hemsidor är just att de blir notoriskt långsamma och överviktiga.

Testa din favoritsajt på Web Bloat Score!

Den dolda kostnaden

Kronisk nedladdning konsumerar överföringsvolymDolt dessutom är en kronisk nedladdning av innehåll något som sker i bakgrunden, att låta webbläsaren stå öppen i 10 minuter visade sig resultera i en nedladdning av 288Mb. Om detta även sker i mobila browsers så kommer Expressen att snabbt äta upp din allokerade månadskapacitet.

I denna faktakollens tidevarv ger genomlysning av påståenden insikt i relevansen, för balansens skull skall sägas att även DN/SVD/AFTONBLADET fick dåliga Lighthouse resultat vad gäller prestanda. Snabbheten är irrelevant när utgångspunkten är på den dåliga delen av skalan.

SVT.se är definitivt det snabbaste sättet att få nyheter, följt av Omni.se som lyckades få bra resultat. Det finns mycket sannolikt andra etablerade webbplatser, dessa 2 är på intet sätt en uttömande lista.

Extern länk:

Testa Expressens snabbhet

---