WebbanalysKeymetrics

Influencer robot

I en strävan för influencers att synas förekommer både köp av följare och klicks, men att med en robot lämna diffusa spår i loggfiler väcker det per automatik nya frågor om hur trafik egentligen genereras i sociala medier. Här ett exempel på hur information om anonyma robotar kan plockas fram!

Spåren i loggfilen

Anonymt robot anropEn parkerad domän, som saknar inkommande länkar eller andra trafikkällor, får trots detta in en del trafik. Det är t.ex. Google's robot som med DNS data hittat domänen, men främst är det robotar som söker av IP nummer på internet som ramlar in och lämnar spår.

Ett kännetecken på sådana besökare är att det saknas hänvisare, i de flesta fall har de dessutom en obskyr s.k. "user agent" sträng. När detta saknas väcker det en viss förundran och i detta fall blev det till ännu en lärorik resa ned i ett kaninhål.

Robotens hemvist

Spårning av IP numrets ursprungEn WHOIS uppslagning visade att den lite märkliga "besökaren" kom från en VPS (virtuell privat server), inte mycket till information men en indikation om att det var en plattform en robot kan köras på.

Shodan visar vägen

Shodan information om det anropande IP numretEn uppslagning i Shodan gav direkt svar på vem som drog nytta av VPS och samtidigt en tydlig indikation på varför en robot på denna VPS anropade andra IP nummer.

Det visar sig att en 302 kod på server automatiskt pekar varje besökande webbläsare vidare till en Facebook sida.

Digital övertygare

Klargörande information om webbservernEn uppslagning i Netcraft gör klart att en digital övertygare (i.e. influencer) som enligt utsago grundade Lunarstorm förefaller stå bakom den VPS, ouppdaterad och därmed inte säker, vilken anropat en sovande domän.

Syftet med att ha en robot som anropar en sovande och dessutom oannonserad domän förefaller märkligt!

Kanske är det en fan av influencern som på sitt sätt hjälper till med att driva trafik, hur detta skulle bidra med det är däremot ytterst oklart.

Social konvertering

Spåren leder till en influencer på facebookKanske är detta ett exempel på automatiserat trafikraggande, men hur detta kan leda till social konvertering är obegripligt då volymen från besökare som undersöker loggfiler måste vara extremt lågt. Vad gör man inte för lite fler likes...

Alternativa förklaringar som skulle kunna förklara syftet är om just denna influencer pysslar med köp av domännamn vilka övervakas, letar efter nytt innehåll och influenser, eller lite otroligt skulle vänta på en lansering av den sovande domänen...

Extern länk:

Shodan information
Netcraft information

---