WebbanalysKeymetrics

Seg sajt riskerar tappa trafikdata

Risken att tappa trafikdata är mycket stor i de fall att sidor som sänds ut från en webbplats laddar långsamt. Detta leder dessutom till att olika rapportdelar påverkas med snedvridna siffror som resultat, undersök därför om din webbplats riskerar drabbas av datablödning.

Snabbt bredband men seg sidladdning

Uppmätt hastighet på BredbandskollenDe flesta som surfar i Sverige har oftast snabba bredbandsanslutningar, ett enkelt test är att köra Bredbandskollen för att ta reda på den verkliga maximala hastigheten som data kan hämtas och lämnas till olika servrar. Den teoretiska hastigheten 12,29 Mbit/s blir omräknat ~1,46 Mb/s, men då talar vi om under optimala förutsättningar och så vidare.

Med en överföringshastighet av lågt räknat 1 Mb per sekund borde det nedladdningar ske snabbt till webbläsaren, snarare upplever man nog ofta att sajter är "långsamma". Problemet är påfallande ofta fördröjningar i form av långsamma annonsservrar, men även dåliga konfigurationer av webbservrarna skapar problem. För ett par artiklar sedan så belystes problemet med obefintlig optimering av webbsajter och de servrar som dessa snurrar på, kan tyckas att det är lite märkligt att det är så då det krävs inte speciellt mycket insatser för att få lite fason på saker och ting.

Tidskrävande nedladdning orsakar datablödning

Risk för datablödning

Som exempel ser ni nedan hur ett anrop till Aftonbladet tar lite mer än 30 sekunder för att ladda klart. De olika anropen för insamling av trafikdata, som är direkt kopplat till besöksstatistiken bl.a. det som publiceras offentligt, sker efter det att mer än 20 sekunder har passerat. På 20 sekunder hinner en besökare snabbt läsa av sidan och sedan välja att lämna sajten till någon annan. Besökaren kan även klicka på en utgående länk inom den tidsrymden.

Detta betyder att om besökaren hinner klicka vidare innan anropet går ut kommer därmed 1 sidvisning att tappas, något som kanske inte är det viktigaste. Viktigt däremot är att förstå att om besökaren endast besöker Aftonbladets startsida och lämnar sajten innan mätningen kunnat utföras så kommer det besöket och den besökaren inte att mätas vid det tillfället.

Sidladdningen i exemplet ovan tar lite drygt 10 gånger så lång tid som den teoretiskt borde ta om innehållsleveranserna hade gått för fullt.

Datainsamlingsanrop som inte sker leder till datablödning, ett fenomen som är vanligare än man tror och som många blundat för länge. Kombinationen seg sajt och seg nedladdning motverkar direkt möjligheten att få till en korrekt mätning av besökstrafiken och påverkar därmed även all webbstatistik som baseras på det insamlade trafikdatat.

Och då har man inte ens tagit med andra effekterna av ökad säkerhetsinställningar i säkerhetsprodukter och moduler som NoScript.

Sidladdningsmätning med Sitestat från Nedstat

Snabbare laddningstider

Eftersom innehåll laddas i sekvens på en sida är sidan inte snabbare att ladda klart än de mest tidskrävande anropen som sker i den.

Det enklaste man kan göra för att snabba upp sidladdningar är att placera bilder och annat innehåll på en subdomän och då helst på en annan server.

Men även på samma server så blir det synbara förbättringar, se bara till vänster skillnaden på denna webbplats i november 2008 (tunna linjerna) mot oktober 2008 (bredare staplarna) tack vare denna fördelning. Små justeringar kan ge märkbara förbättringar.

Även CMS kan vara sega

Inte enbart externa servrar med annonser är boven i dramat påfallande ofta, även det CMS system man använder kan t.ex. vara överbelastat. Därför är det viktigt att plocka upp tiden det tar sitt CMS att på serversidan levereras sidor som komplement till webbstatistiken och säkerställa hur effektivt det CMS man använder egentligen är.

Det är viktigt att försäkra sig om att datainsamlingen inte drabbas av datablödning, med t.ex. Firebug (modul till Firefox) kan man enkelt se hur långa laddningstiderna är för sina webbsidor. Genom att aktivt arbeta med optimeringen av webbplatsen kan man med små medel, bl.a. med bilder på en annan snabb server, åstadkomma märkbara förbättringar. Sidor med få anrop efter bildelement och så lätta som möjligt ger alltid snabb laddningstid, men även nedladdningsordningen har en märkbar påverkan.

Värt att notera är även att man inte skall falla för frestelsen att placera mätkoden högre upp på sidan, mätningar skall ske med sidkoden precis före stängande BODY tagg. Det är först då som sidvisningen kan anses genomförd.

Externa länkar:

Majoriteten KIAIndex toppsajter har F i betyg

Firebug for Firefox

Sitestat från Nedstat [Domain closed]

---