WebbanalysKeymetrics

Facebook är den största webbplatsen på internet

Påståenden som att Facebook nu utan tvekan är den största webbplatsen på internet är ett exempel på hur webbstatistik baserad på estimat plötsligt blir sanning. Alla siffror måste tåla granskning, vissa källor kan inte tas som garanterad sanning oavsett deras närvaro på internet.

Utebliven källkritik

Nyligen så publicerades en artikel på IDG där påståendet "Facebook nu utan tvekan den största webbplatsen på internet" stod ut i texten. Samtidigt stod det klart att källkritiken lidit ett nederlag eftersom uppgifter från en källa nu blivit sanning i nästa. Istället för att delta i denna form av idag mycket populär tradering så gäller det att först verifiera att förstahandskällan producerat siffrorna på ett trovärdigt sätt.

Facebook största webbplatsen på internet

Upplåsta unika besökare

Siffrorna är imponerande, hela 540 miljoner unika besökare. 570 miljarder sidvisningar är helt enormt, speciellt om man jämför med siffror i KIAindex.

Enkel matematik ger att varje unika besökare hämtar i genomsnitt ~1055 sidor, astronomiska siffror speciellt om man beaktar att cookie-radering gör antalet unika besökare uppblåst.

Facebook anger att de har "more than 400 million active users", lägger man till inloggning via olika webbläsare och mobila enheter per unika användare så borde siffran vare större.

Estimat = kvalificerad gissningMen som ofta finns det saker att finna i det finstilta, i detta fall i den diffusa grå mot grå dot squint texten längst ner på tabellen.

Estimat är inte detsamma som trovärdiga siffror speciellt när det gäller webbstatistik. Lika lite sanning är det i det som att sampling ger en exakt bild av verkligheten. Trenden är dock klar, källkritiken offras för den spektakulära nyhetens skull. Att Facebook är stort är ingen överdrift, men hur stort vet nog bara den som har tillgång till korrekt uppmätta siffror.

Extern länkar:

Här är de 1 000 största webbsajterna i världen
Most visited websites (Google search)

---